Vmware ESXi 5.0 Hypervisor Nedir ?

Vmware 1998 yılında kurulmuş sanallaştırma teknolojileri üreten bir şirkettir . Firmanın yüksek çoğunlukta hissesi storaga ‘lerin ferrarisi EMC  firmasına aittir . Vmware yazılımları windows ve apple ortamlarında çalışabilmektedir . Vmware Workstation ilk piyasaya sürülen kişisel bilgisayarlarda sanallaştırma yapmak için kullanılan bir üründür.

VMware ESXi ürünü ise workstation aksine kurumsal düzeydeki uygulamalarda kullanılması için tasarlanmış hypervisor üzerinde direk sanal makinaları çalıştırmak için kullanılan çekirdek denilebilir.

 

Üstteki resimde de görüldüğü gibi ESXi hypervisor donanım üzerine direk kuruluyor . Sanal makinalar ise hypervisor üzerine kuruluyor . Peki bu mimariyi kısaca bahsedecek olursak;

Normal fiziksel sunucuda bir proses çalıştığında işlemciye istek gönderir . İşlemcide gelen isteğe cevap verir . Böyle bir durumda işletim sistemi direk fiziksel sunucu üzerinde kurulu olduğu için  arada hiçbir katman olmadan donanım ile iletitişim kurabilir.

Sanal sunucularda ise arada ESXi Hypervisor katmanı bulunduğu için sanal makinalar donanım ile direk bir ilişki kuramaz . İletişim kurma görevini ESXi Hypervisor üstlenir . Sanal sunuculardan gelen istekler ilk önce ESXi Hypervisore gelir . Hypervisor gelen istekleri sıraya sokar ve işlemciye sırasıyla gönderir . Bu gönderme işlemi işlemcini hyper threading teknolojisine ve vCenter seviyesindeki yapılandırmalara göre performans düşüşü ve artışı sağlanabilmektedir.

Vmware ESXi rakipleri arasındaki farkı açan bir teknolojiye sahiptir . HA Teknolojisi , Cluster yapısı , Kolay yönetim , Storage tarafındaki başarıları gibi birçok öncü özelliğe sahiptir.

Üstteki resimde ESXi Hypervisor konsol ekranı görünmektedir .

ESXi Hypervisor consol üzerinde sanal makina oluşturulamaz ve yönetilemez . Yukarıdaki consol ekranında sadece temek configrasyon ayarları yapılabilmektedir.

ESXi Şifresi değiştirme
Network ayarlarının tanımlanması
ESXi yönetim port grubunun değiştirilmesi
Lock Down Mode Ayarının yapılması

Gibi temel işlemler yapılmaktadır . ESXi , vSphere Client tarafından yönetilmektedir . vSphere Client direk ESXi hypervisor sunucuya bağlanır ve sanal makinalar , network işlemleri , Storage işlemleri , Firewall işlemleri vSphere Client ile gerçekleştirilmektedir . Aşağıda vSphere Client görünümü bulunmaktadır.

 

vSphere Client minimum sistem gereksinimi isteyen bir yazılımdır . Hemen hemen her bilgisayara kurulup sorunsuzca çalıştırılabilir . ESXi sunucuda Sanal makina oluşturmak için vSphere Client haricinde Vmware Web Client ile de sanal makina oluşturmak ve vSphere Client ile yapılan tüm işlemler yapılabilmektedir . Vmware Web Client Sadece vCenter Seviyesinde kurulabilen bir yazılımdır . Aşağıda Web Client görüntüsü bulunmaktadır.

 

Web Client çok başarılı bir web uygulamasıdır . Özellikle vSphere Client’ ten daha hızlıdır .

 

vCenter Nedir ?

vCenter ESXi hostun tüm özelliklerini kullanabilmek için gerekli bir yazılımdır . Bir çok lisanslama modeli bulunmaktadır . vCenter ile gelen başlıca özellikler

HA High availability
vMotion
DRS
Datacenter ile çalışabilme
Birden fazla ESXi hostu yönetebilme

gibi ESXi ‘yi rakiplerinden ayıran en güzel özellikleri vCenter seviyesinde kullanılabilmektedir . vCenter lisanslama modelleri için buraya tıklayabilirsiniz.
vCenter Server kurulduğunda oluşturulan tüm ayarlar vCenter Seviyesinde tutulur . Örnek vermek gerekirse oluşturduğunuz Network Port Gruplar  vCenter server çöktüğünde yada silindiğinde ESXi Hypervisor üzerinde de tüm ayarlar sıfırlanır .
vCenter Server olmayınca ESXi üzerindeki konfigrasyonun silinmedi akla vCenter Server ın zarar görmemesi ve güçlü olmasını akla getiriyor . VMware ,vCenter Server için güçlü bir donanım istiyor . Minimum 4 GB Ram En az 2 core işlemci ile çalıştırılabilir düzeyde kullanılabilir.
vCenter Server ‘a bağlanabilmek için tekrardan vSphere Client ‘a ihtiyaç duyarız . vSphere Client direk ESXi Hypervisor yerine vCenter Server a bağlanır ve işlemleri vCenter Server üzerinde yapar . Yapılan işlemler vCenter Agent ‘ler ile ESXi Hypervisor üzerine aktarılır . Aktarılan işlemler Hypervisor tarafında uygulanır , vCenter Server devrede olduğu sürece sürekli vCenter Server ‘dan bilgi alır . Hypervisor’un vCenter Server’a ulaşamadığı durumda ESXi Hypervisor en son yapılan konfigrasyon ayarlarında çalışır . Yani vCenter Server’in kapalı olması durumunda en son bıraktığınız ayarlarda ESXi sunucunuz çalışmaya devam edecektir.

VMware ESXi hypervisor , vSphere Client ve vCenter hakkında bilgiler verdim . Bundan sonraki makalelerimde ESXi Hypervisor kurulumundan başlayıp sırasıyla vSphere Client kurulumu ve vCenter Server Kurulumlarını Anlatacağım . Kurulum anlatımları bittiğinde ise Sanal makina işlemleri , Network , Storage gibi temel özelliklerin kullanımlarını inceleyeceğim.

 

 

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir