Veri Doğrulamada Tarih İşlemleri

Veri doğrulama serisinde tarih formülleri ile ilgili bir örnek vermek istiyorum. Excelde kullanıcılara istediğiniz tarih aralığında bir değer girmesini sağlayabilirsiniz. Yada geçmiş tarih girilmesi engelleyebilir. Bu işlem içinde veri doğrulama da =BUGÜN() fonksiyonundan yararlanacağız. Bu makale Veri doğrulama Tarih fonksiyonlarına bir örnek olacaktır. Sizde ihtiyacınıza göre örnekleri geliştirebilirsiniz.

Veri Doğrulama ile Bugün tarihinden önce tarih girmesini Engelleme

Tarih gireceğiniz hücreleri seçin

Veri Sekmesi – Veri Doğrulama seçiyoruz. İzin Verilen alanı – Özel seçiyoruz ve Formül alanına geliyoruz.

Hücrede A2 ile A10 arasını seçmiştik. Veri Doğrulamada formül kısmına Seçimdeki ilk hücre olan A2 hücresi ile işlem yapacağız. Excel otomatik olarak diğer hücreler içinde kendi hücresine göre aynı işlemi yapacaktır.

Formülü aşağıdaki şekilde yapıyoruz.

=   A2 >= BUGÜN()

Bu formülü tabloda uygulamadığımızda aşağıdaki şekilde görülecektir.

Formülde görüldüğü üzere bugünün tarihinden önce formül YANLIŞ değeri üretti. Bugün dahil (çünkü eşittir kullandık) DOĞRU değeri üretti. Daha önceki Veri Doğrulama konularında anlatmıştık. YANLIŞ değeri ürettiği durumda Veri Doğrulama devreye girecek ve kullanıcıya hata verecektir. Eğer DOĞRU değeri üretirse herhangi bir hata vermeyecektir.

Amacımız Bugünün tarihinden önce tarih girilirse hata vermekti. Dolayısıyla bu formül işimizi görecektir. Formülü kopyalayıp Veri Doğrulamaya aşağıdaki şekilde yapıştırabiliriz.

Tamam diyerek işlem işlemi bitiriyoruz. Şimdi test edelim.

Bugünün Tarihini 29.11.2018 girdik. Formülde eşittir kullandığımız için bugününde girişine izin vermiş olduk ve hata vermedi.

Gelecek tarih 30.11.2018 girdik. Hata vermedi. İşlem başarılı oldu.

Geçmiş tarih 26.11.2018 girdik. Ve geçmiş tarih izin vermedi Amacımızda buydu zaten.

Veri Doğrulamada geçmiş tarih girmesine BUGÜN() formülünden ve Mantıksal işlemlerden faydalanarak yapmış olduk.

Veri Doğrulama ile iki tarih arasında değer girmeye Zorlama

Daha önceki örnekte geçmiş tarih engellemesi yapıştık. Şimdiki yine bugünden sonraki (Bugün dahil değil) 30 gün kadar tarih değeri girilebilsin. Bu tarihten önceki ve sonraki değerlerde ise girişine izin verilmesi tarih değeri içinde örnekte ise belirleyeceğimiz iki tarih arası değer girmeye zorlayacağız.

Yine aynı şekilde tarih kısıtlanacak verileri seçiyoruz.

Veri Sekmesi – Veri Doğrulama seçiyoruz. İzin Verilen alanı – Özel seçiyoruz ve Formül alanına geliyoruz.

Hücrede B2 ile B5 arasını seçmiştik. Veri Doğrulamada formül kısmına Seçimdeki ilk hücre olan B2 hücresi ile işlem yapacağız. Excel otomatik olarak diğer hücreler içinde kendi hücresine göre aynı işlemi yapacaktır.

Formülü aşağıdaki şekilde yapıyoruz.

= VE B2 > BUGÜN() ; B2 <= ( BUGÜN()+30 ) )

Formülü tablo olarak uyguladığımızda aşağıdaki şekilde görülecektir.

VE fonksiyonu ile iki tane mantıksal formül ürettim.

  1. Mantıksal Formül : B2>BUGÜN()

B2 hücresindeki tarih bugünün tarihinden büyük olduğu anda YANLIŞ değeri üretecek

  1. Mantıksal Formül : B2<=(BUGÜN()+30)

Bugünün tarihiden 30 gün sonrası BUGÜN()+30 ile hesaplandı ve B2 hücresindeki değer den büyük B2 hücresindeki değer  bugünün tarihinden 30 gün sonra olduğunda YANLIŞ değeri üreterek

VE fonksiyonunda iki mantıksal sınama da aşağıdaki şekilde YANLIŞ değeri üretirse Veri Doğrulama tetiklenmiş olacak.

VE (YANLIŞ; YANLIŞ)

Gelelim formülü Veri doğrulamaya yazmaya

Yukarıda görüldüğü gibi bugünün tarihten sonraki 30 günlük değer girilebiliyor. Ancak 31. Günden itibaren ve bugünden önceki tarihlerde bir tarih girersek Veri Doğrulama Devreye girip hata verecektir.

Hücreye Sadece Tarih Değeri girilmesini sağlamak

Bir kolon ayarladık ve sadece tarih verisi girilmesini istiyorsunuz. Bunun için Veri Doğrulama ile Formül kısmına aşağıdaki şekilde yazarsak artık hücreye sadece tarihsel değer girmiş olacağız.

= VE  ( ESAYIYSA ( A2 ) ; HÜCRE ( ” biçim ” ; A2 ) = ” G1 ” )

Formülü Tablo formül olarak incelediğimizde G1 değerinin tarih olduğunu sayısal ve metinsel verilerin G değeri ürettiğini görülüyor.

Yine aynı şekilde hedef hücreye VE fonksiyonu ile iki kontrol yapıyoruz.

  1. Kontrol : ESAYIYSA(A2)

Daha önceki konumuzda tarihin sayısal olduğundan bahsetmiştik. Tarih temelde sayı olduğu için İlk kontrolümüz tarih alanının sayısal mı olduğu. Tarih verisi sayısal olması gerekiyor. İlk kontrolümüzde DOĞRU

  1. Kontrol : HÜCRE(“biçim”;A2)=”G1″

Hücre fonksiyonu ile de veririnin tarih olduğunu tespit ediyoruz. Eğer hücre olarak HÜCRE(“biçim”;A2) yazarsak bize tarih ise G1 değeri döndürür. Eğer tarih değilse başka değerler döndürür. Hücre fonksiyonundan çıkan değerle =”G1” yaparak mantıksal değere döndürüp DOĞRU yada YANLIŞ değer üretmesini sağlıyoruz.

Kontrol ettiğimizde tarih verisi girdiğimizde veri girerken metinsel bir değer girdiğimizde hata verdiğini göreceksiniz.

Veri Doğrulama Tarih işlemleri ile ilgili verdiğimiz 3 örnek ile tarih örnekleri konusunda referans bilgileri vermiş oldum. Umarım yararlı olur.

Makalede kullandığımız çalışma kitabını buradan indirebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir