Sanallaştırma Teknolojileri VPS – VDS Sunucular

Sanal sunucular fiziksel bir sunucu içerisinde sanal olarak kurulan ve fiziksek bir sunucu gibi davranan sistemlerdir . Sanal sunucular firmalara çok büyük maliyet , erişilebilirlik , lokasyon ve sorun giderme faydaları sağlamaktadır.

Sanal sunucuların kurumsal uygulamalarda kullanılması donanımsal cihazların kullanılmasını en aza indirger . Bunlar Server , Switch , Kablo gibi . Örnek senaryo üretelim.

5 Adet sunucumuz bulunmakta ve CPU , Ram ve Disk IO kullanımları her sunucumuz için %10 – 25 arasında değiştiğini düşünürsek güçlü bir donanım üzerine 5 sunucuyu sanallaştırarak kurulduğunda tek bir sunucu ile tüm karmaşadan kurtuluruz.

Sunucu sanallaştırma yazılımları 

Piyasada ihtiyaçlarımıza göre dizayn edilmiş birçok ürün mevcuttur . Bunların en başında ve en iyisi VMware ESXi ürünü gelmektedir . Vmware piyasanın en eski ve güçlü ürünüdür . Bunun yanında Citrix en iyi ücretsiz alternatif olarak gelmektedir . Microsoftun Hyper-V Server ürünü windows ‘tan vazgeçemeyenler için kullanılabilir bir üründür ama VMware kadar kesinlikle stabil değildir.

VMware ESXi 

Güçlü bir unix kernal ‘i mevcuttur . Sanal sunucular hypervisor üzerinde çalışır . Hyper-V gibi OS üzerinde çalışmaz . Durum böyle olduğunda aradan bir katmanın kalkması sebebiyle haliyle hızlıdır ve sorunsuzdur.

VMware ESXi dediğim gibi hypervisor’dür ve yönetmek için Vsphere Client ‘a ihtiyaç duyar . VSphere Client Direk ESXi sunucuya bağlanır . ESXi ‘nin tüm özelliklerini kullanabilmek için Vsphere VCenter kullanmak gerekir buda ücretlidir . Daha sonraki makalelerimde VCenter yapısından bahsedeceğim.

ESXi sunucu üzerinde unix ve Windows tabanlı OS kurulabilmektedir . Kurulan makinalar çalışırken RAM , CPU , Disk VMotion , DRS gibi işlemler yapılabilmektedir.

VPS Sunucu Sistemleri Mimarisi

VPS sunucular donanımın kaynaklarını ihtiyaca göre fazla yada az kullanılabilen Sanal sunuculardır . Daha açıklayıcı olmak gerekirse;

Bir VPS sunucunuz var ve bazen yavaşladığını yada kaynakların olduğundan fazla kullanıldığını düşünüyorsunuz ve buda ciddi performans kayıpları yaşatıyor . Böyle bir olasılıkta aynı fiziksel sunucu üzerindeki başka bir VPS sunucu sizin kaynaklarınızı sömürebilir . VPS in genel mimarisi böyledir . Sistem zorlandığında boşta olan bir VPS sunucunun kaynaklarını kullanır.

VDS Sunucu Sistemleri Mimarisi

VDS sunucular ise VPS sunucuların kaynak paylaşımını yapmayan sanal sunucu sistemidir . Şöyleki ne olursa olsun size 1 GB ram verildiyse sizin makinanız 1 GB ın üzerine çıktığında başka bir VDS sunucudan ram takviyesi alamassınız yada CPU . Makinanız direk swap yapmaya başlar ve çatlayana kadar swap yapar sonunda güzel bir mavi ekran.

VDS sunucular fiziksel sunucular gibidir . Ne verildiyse onu kullanır . sizde ne kadar kaynak kullanıp kullanmadığınızı rahatlıkla raporlayabilirsiniz .

Kısaca VPS ve VDS sunucu sistemleri ve genel sanal sunucu hypervisor’lerden bahsettim . Piyasada çok uygun fiyatlarda bulabileceğiniz VPS ve VDS sunucular mevcuttur.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir