Pardus, Tübitak tarafından geliştirilen ve ilk kez 2005 yılında yayınlanan yerli işletim sistemidir. Pardus, ilk önce linux çekirdegi üzerine inşa edilmiş ve 5 ana sürümü yayınlanmıştır.
2013 yılında köklü bir değişikliğe gidilerek Debian tabanlı linux dağıtımı olarak gelişimine devam etmiştir.
Özellikle günümüz dünyasında açık kaynak cözumler ve bu cözümlere eğilimler revaçtadir.
Açık kaynak başarısının en önemli sebeplerinden biri;
Açık kaynak projeler, kamuya açık olup katkı vermenin kolay, hata vb sorunlarının düzeltimesinin de hızlı olmasidir diyebiliriz.
Oysaki kapalı kod bir projenin gelişimi sadece o projeyi geliştiren ekiple sınırlıdır.
Ek olarak, kapalı kod incelenemez durumda oldugu için aynı zamanda güvenlik ihlali taşımaktadır.
Açık Kaynak Nedir?
Pardus kullanmak ile açık kaynak kullanmak ayni seydir. Çünkü Pardus, açık kaynaktir ve tamamen açık kaynak doğasından çıkmış ve bu politikaya göre gelişimini sürdürmüştür.
Linux işletim sistemi son kullanici tarafında yeni sayilsa bile sunucu sistemleri alaninda eski ve köklü olup sunucu sistemlerde oldukca yaygındır.
2000 yılı ve sonrası itibariyle son kullanıcı tarafında da (masaüstü ve multimedia) kullanım oranı artmış ve artmaya devam etmektedir.
Günden güne donanım desteği ve sunulan açık kaynak çözümlerde gelişmeler ile son kullanıcı için ideal hale gelmiştir.
Kamuya açık geliştirilmekte olan linux dagitimlari icin Bkz. http://www.distrowatch.com
Açık kaynak geçiş ve linux kullanımları devlet politikalari bazinda işletilerek hayata geçirilmis birçok başarı hikayesi mevcuttur. Bu basari hikayelerinde devlet bazlı geçişler ve kamu kurumlarında geçiş projeleri örnekleri bulunmaktadır.
Genel linux avantajları ile birlikte Pardus için asağıdaki avantajları da sayabiliriz;
– Açık Kaynak olması sebebiyle geliştirilme ve hatalarının düzeltilme süresi kısadir. Tübitak tarafından geliştirme ve eğitim desteği ile gönüllü ekipler de çözümler üretmekte ve destek olmaktadirlar.
– Mimarisi itibariyle (Kullanici Yönetimi ve erişim denetimi) güvenlidir.
– Köklü bir taban ve mimari (Bkz.https://www.debian.org/) üzerine kurulu olduğundan yeni gelişmeler ve iyileştirmelerden hemen yararlanilir.
– Pardus sürümleri Türkiye’ye uygun olarak (dil,kamu ihtiyaclari vb) tasarlanmakta ve kodlanmaktadir.
– %100 TR dil destegi vardır.
– Alışılmış işletim sistemi mantığından farklı olarak komple çözüm araçları içerir.
– Office paketi içerisinde kurulu gelir.
– internet tarayici, multimedia araçlar içerisinde kurulu gelir.
– Düşük donanım gereksinimleri ile çalışır.
– Ücretli bir lisansa sahip değildir. Kamuya açık olarak dağıtılmaktadır.
Doğası gereği Güvenli Olması
Uygulama kurulumları ve güncellemeler dışarıdan herhangi bir medya veya geliştirme yerine kendi ekosistemi içerisinden yapılmaktadır.
Günümüz itibariyle Pardus ve Debian uygulama depolarından birçok irili ufakli çözümler için uygulamalar ve araçlar yer almaktadır.
Kurulumlar bu ekosistem içerisinde yapılageldiğinden geliştirilmiş bir projenin suistimal edilmesi ve kullaniciya zarar verme ihtimali yoktur.
Bu uygulama ve guncelleme yonetimine ek olarak işletim sistemindeki Kullanici Yönetimi ve Erişim Politikaları da eklendiğinde (eğer iyi yönetilirse) tam güvenlikli bir işletim sistemi ve araçlar bütününden bahsedebiliriz.
Örnek: Pardus ve Linux kullanımlarında son kullanıcı tam yetki ile yetkilendirilmez. Yetki gerektiren işlemler yetkili kullanici ile (root) veya kullanıcıya yetki atamasi yapılarak (bir kullanici denetimi ile) gerçekleştirilir. Bu yetkilendirmeler, yönetilebilir ve denetlenebilir.
Ayrica bu yönetim şekli son kullanıcının çalışmasını hiçbir şekilde etkilemez.
Bu ve bunun gibi işleyiş politikaları ile Linux ve dolayısıyla Pardus kararlı,güvenli,hızlı olma gereksinimlerine tam cevap verir.