Koşullu Biçimlendirme Formül İlişkisi

Koşullu Biçimlendirme makale serisine aşağıdaki linklerde verdim ve yazmaya devam ediyorum. Ancak tüm bölümleri ilgilendiren Koşullu Biçimlendirme Formül İlişkisine ayrı bir bölümde değinmek ve diğer yazılarımda yeri geldiğinde link vererek konuyu daha iyi anlaşılması için yararlı olacağını düşündüm. Koşullu Biçimlendirmeyi uzman gözüyle bakmak için bu makalemden yararlanabilirsiniz.

Doğru – Yanlış Kavramı (True False)

Formül Kısmındaki DOĞRU & YANLIŞ Kavramı Koşullu Biçimlendirmede Formül İlişkisini daha iyi anlamak için DOĞRU ve YANLIŞ kavramını anlamak lazım. Nasıl bir formül yazarsak yazalım, sonunda DOĞRU ve YANLIŞ değeri olması gerektiğini bilmeliyiz. Koşullu Biçimlendirme Formül Kısmına =DOĞRU Yazarsak!. Eğer biz boş bir hücrede formül kısmına =DOĞRU veya =1 yazarsak ve renklendirirsek şart ne olursa olsun o hücre renklenecektir.

=DOĞRU

=YANLIŞ

Koşullu Biçimlendirme Formül Kısmına =YANLIŞ Yazarsak!..Veya eğer boş bir hücrede formül kısmına =YANLIŞ veya =0 yazarsak ve renklendirdiğimizde şart ne olursa olsun o hücre belirlediğimiz rengi hiçbir şekilde yansıtmayacaktır.

Koşullu Biçimlendirme Doğru Yanlış Kavramı Anladığımızda!..Çünkü formülde ne yazarsanız yazın. Yazacağınız formül sonucunda 0, veya 1 diğer bir ifade ile DOĞRU veya YANLIŞ sonucunu vermek zorundadır. Yani formülle DOĞRU veya YANLIŞ değeri üretmeyen bir formül yazarsanız istediğiniz koşulu sağlamayacaktır.

Örnek

Örneğimizde ne yapmıştık. =E3<D3 dediğimizde bir kontrol yapıyor ve DOĞRU YANLIŞ değeri üretiyor.
Bunu nasıl ispat edebiliriz. Tablomuzun F kolonuna Koşullu Biçimlendirmedeki formülün aynını  E3>D3 yazalım. Bakalım ne sonuç çıkacak.

Tabloda da görüldüğü gibi mantıksal bir değer üreterek YANLIŞ DOĞRU ürettiğini görüyoruz.
[alert-note]
Elle formül alanına DOĞRU YANLIŞ veya 0,1 yazmakla Formülle DOĞRU, YANLIŞ veya 0,1 gelmesinin arasında hiçbir fark yoktur. İsterseniz deneyin!…
[/alert-note]

İşin Püf Noktası

Koşullu Biçimlendirme Doğru Yanlış Kavramının Püf Noktası işin püf noktasına gelirsek. Formül olarak ne yaparsak yapalım, eğer sonucu DOĞRU veya YANLIŞ diğer bir ifade ile 0 veya 1 değeri üretiyorsa bu formüllerin hepsini Koşullu Biçimlendirme’deki formül alanını kullanarak renklendirme yapabilirsiniz.

Çok büyük laf ettim farkındayım. Yanılıyorsam lütfen ispat ederek yorumlarınızı bekliyorum. Eğer bu açı ile Koşullu Biçimlendirmeye bakarsak yapacaklarımızı hayal bile edemiyorum.

Makalede kullandığımız çalışma kitabını buradan indirebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir