Veri Doğrulamada Telefon Numara Kontrolü Yap

Bu örneğimizde Cep Telefonu alanına (532) 5320532 şeklinde bir formatla giriş yapmasını sağlayacağız. Veri Doğrulama işleminin yanında ikinci bir işlemde yapacağız.

Veri Doğrulama Metin Uzunluğunu Belirleme

Cep Telefonu verilerini seçiyoruz.

Veri Sekmesinden Veri Doğrulama seçiyoruz. Cep Telefon Numaraları 5325320532 şeklinde düşünürsek 10 rakam yazıyoruz. O zaman Veri Doğrulama Metin Uzunluğunu 10 ile sınırlandırarak bu işlemi yapabiliriz. Böylece 10 rakamdan az veya çok değer girdiğinde hata vermesini sağlayalım.

İzin Verilen alanına Metin Uzunluğunu seçiyoruz. Altında çıkan Veri alanına da Eşit seçerek Uzun alanına 10 yazıp Onaylıyoruz.

Kontrol ettiğimizde 10 rakamdan fazla değerde hata vermektedir.

Diğer taraftan 10 karakterlik metinsel veri girdiğimizde de onaylamaktadır.

Bu işlemin sadece sayısal değer girilmesini sağlamak için aşağıdaki bölüme

Veri Doğrulama ile Telefon Numarası girerken sadece sayısal değer girilmesini sağlamak

Birinci bölümde sadece Metin uzunluğunu girdik. Ancak bir eksiklik vardı. Ya kullanıcı 10 karakterlik metinsel veri girerse

Bu durumu önlemek için Veri Doğrulamada sadece metin uzunluğu değil sayı girmesini de kontrol etmek gerekiyor. Bunun için Veri Doğrulama kısmında birazcık formül yazacağız.

Önce Normal hücrede formülleri yazalım. Sonrasında Veri Doğrulama içine yapıştıracağız.

Veri Doğrulama- Ayarlar- Özel Seçiyoruz. Formül Kısmına

= VE ( ESAYIYSA( H3 );UZUNLUK( H3 ) = 10 )

Formülünü yazıyoruz.

Bu formül hem Sayı olup olmadığını kontrol ediyor hem de uzunluğunun 10 karakter olup olmadığını kontrol ederek 10 karakterlik metinsel veri girdiğimizde de hata verecektir.

Bu formülü boş bir hücreye yazdığınıza size koşulun gerçekleşmesi ile ilgili DOĞRU veya YANLIŞ ifadesi verecektir. Koşullu Biçimlendirme bölümünde de aynı durum söz konusuydu. Koşullu Biçimlendirme Formül İlişkisi bölümde anlattığımız mantık Veri Doğrulamada da aynen geçerlidir.

Hücre Biçimlendir ile Sayıları Biçimlendirme

Veri Doğrulama ile sadece ilgili hücreye sayı veya metin olabilir 10 karakterlik sınırlama getirdik. Ancak daha işimiz bitmedi. Hücre Biçimlendirme bölümünden sayıların arasına boşluk ve parantez biçimleri vererek daha kolay okunabilmesini sağlayacağız.

Cep Telefonu veri alanlarını tekrar seçiyoruz.

Sağ Tuş ile Hücre Biçimlendir seçiyoruz.

Hücre Biçimlendir aracından Kategori olarak Özel seçiyoruz ve Tür olarak ta Telefon Numarasını seçiyoruz ve onaylıyoruz.

Görüldüğü üzere (532) 532-0532 şeklinde başarılı şeklide eklemiş olduk.

Hücre Stilinin Nasıl Çalıştığını İnceleme

Excel Bu stili nasıl uyguluyor incelemek isterseniz yazılan şablonunda bir formülü vardır. Bu formülü görmek için telefon numarası biçimi verdiğiniz hücreye gelerek yine Hüre Biçimlendir’den İsteğe Uyarlanmış seçiyoruz.  Örnek kısmında görüldüğü gibi telefon numarası için excel

 [9999999]###-####;(###) ###-####

şekilde bir şablon yapmış. Bu demek oluyor ki Excel belirlediğinden farklı bir şablonda bu karakterlerde oynama yaparak belirleyebilirsiniz.

Telefon Numara oluşan Biçimi Verinin içine yazdırmak

Aşağıdaki şekilde bir şey dikkatinizi çekti mi? H4 hücresinde istediğimiz formatta iken Formül Çubuğunda Parantez yok, tire ( -) işareti yok boşluk yok. Ama hücrede istediğimiz gibi. Biraz bu konu üzerinde duralım.

Excel Hücre içerisinde daha önce xxx konusunda bahsettiğimiz gibi hem verinin kendisi hem de biçimleri yani yazı tipi renk gibi. İşte bizim yaptığımız örnekte te hücrede görülen boşluk, tire ve parantez karakterleri bir biçimdir. Verinin ham hali ise Formül çubuğunda görünen halidir.

Eğer biz biçimlerini temizlersek verinin ham hali ile aynı görüntüde olacaktır.

Biz bu şekilde biçim vererek sadece görsel kullanımı kolaylaştırdık. Ancak verinin ham hali boşluksuz ve başka hiçbir karakter olmayandır.

Ancak biz hücrede biçimi ile görünen şekilde veriye nasıl dönüştürebiliriz.

Elimizde bir bizi telefon numara listesi olsun. Verinin ham hali hiçbir karakter olsun. Acaba var mı diye Özel yapıştır ile denedim ancak hiçbir menü bu işlemi yapmıyor.

Bende bildiğim yöntemi size anlatmaya çalışayım. Telefon numara listesini kopyalıyoruz.

Kopyala işleminde eğer excel’e yapıştırısak görünen karakterlerin biçim olduğunu bildiği için karakterleri am veri olarak almıyor. Ancak başka bir programa atsak mesela Notepad yapıştırırsak.

Gördüğünüz gibi istediğimiz formatta ham veri olarak aldı. Şimdi de notepad de yapışan listeyi hiçbir değişiklik yapmadan hepsini kopyalıyoruz.

Geri Excel’deki listenin olduğu yere aynı satır hizasında yapıştırıyoruz.

İşte bu kadar artık verilerimiz biçimdeki formatı alarak verinin ham haline dönüştü.

Program değiştiği için biçimdeki hali yorumlamadan notepad olduğu gibi aldı. Sonra yine excel’e yapıştırdık.

Excelden Notepad yapıştırma işlemini Excel Word gibi biçimlendiği ve sonra işin içinden çıkamadığınız durumda da bu yöntemle biçimlerinden kurtulabilirsiniz.

Makalede kullandığımız çalışma kitabını buradan indirebilirsiniz.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir